Mar 072010
 

6. Türkiye First Lego Ligi- Feshane

First(Foundation For Inspiration and Recognition of Science and Technology) Vakfı ve Lego firmasının işbirliğiyle  oluşturularak, dünyanın 49 ülkesinde uluslararası boyutta düzenlenen organizasyonun Türkiye ayağı oldukça renkli geçti.

Türkiye’deki 6. yılını 6 Mart 2010’da gerçekleştiren organizasyon, 9-16 yaş arası çocuklara bilim ve teknolojiyi sevdirmek, yaratıcılıklarını arttırmak, uluslararası yarışma deneyi kazandırmak, bilgi ve zamanı doğru kullanmak ve zihinsel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla yapılıyor. FLL Türkiye ayağında, Yaratıcı Çocuklar Derneği program ortağı olarak yer alıyorken, Smartkids Gelişim Merkezi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü ile birlikte, İstanbul Büyükşehir Belediyesi organizasyona destek ve emek veriyor.

6. First Lego Ligi Türkiye Turnuvası - Feshane

Her sezon bir tema doğrultusunda, dünyadaki tüm takımlara bir robot yarışması ve bir proje olmak üzere iki aşamadan oluşan turnuva bilgisi verildikten sonra, robot yarışmasında takımlar otonom robotları, bir seri görevi görevi yerine getirmek için tasarlıyor, inşa ediyor, programlıyor ve test ediyorlar. Projede ise, belirlenen tema üzerinde araştırıp, maketler hazırlayarak, teknolojik ve mühendislik gerektiren çözümler üretip jüri üyelerine sunuyorlar. Jüri üyeleri de, çocukların örnek alabilecekleri, mesleklerinde başarılı üst düzey yöneticiler, mühendisler, tasarımcılar, öğretim üyeleri  ve basın mensuplarından oluşuyor.

6. First Lego Ligi Türkiye Tunurvası - Feshane6. First Lego Ligi Türkiye Turnuvası - Feshane

Bu sezonun teması Koç Holding sponsorluğunda “Akıllı Hareket” olarak belirlenmiş. İnsanları, hizmetleri ve ürünleri çevreye en yararlı, en uygun, en güvenli, en ekonomik şekilde ulaştırmayı amaçlayan çocuklar, günlük hayatlarındaki alışılagelmiş teknikler dışında ulaşımın farklı biçimlerini düşünerek, “akıllı hareketler” bulmaya kafa yordular.

Daha önce İzmir, Ankara,  İstanbul ayağı Şubat 2010’da gerçekleştikten sonra Türkiye ayağında Robot tasarım konusunda teknik ekip jürisi olarak büyük bir keyifle görev aldım. Bir bilardo masası büyüklüğündeki düzenekte çeşitli görevler, bariyerler, halkalar ve işaretler mevcut.  Burada belirlenen ve puanlanan görevler doğrultusunda, karma veya okul takımlarından oluşan ekipler, en iyi programlama ve legodan yaptıkları tasarım becerileriyle başarılı olmaya çalışıyorlar.

6. First Lego Ligi Türkiye Turnuvası - Feshane

Kıyasıya tatlı bir rekabet, hız, yetenek ve zeka gerektiren bu görevlerde en önemli amaç, kazanmak değil. Organizasyonu kusursuz yöneten Hakan Habip’in tabiriyle, yarışma “sonuç odaklı” değil” , ” süreç odaklı deneyim” ile algılanması gereken bir başarı düzeyi istiyor. Yani kazanmaktan çok katılmanın önemli olduğu bir yarışma.

Kimilerinin takım sayıları 3, kimilerinin 10 olan toplam 33 takım yarıştı.  Her bir çocuğun gözlerindeki pırıltı, heyecan ve şevk görülmeye değerdi. Oldukça değerli bir organizasyon olan bu yarışmanın ödülleri ise, En iyi proje, en iyi robot performans, en iyi robot tasarım, Semih Güven özel ödülü, Aslan Koç ödülü, en iyi takım çalışması, en duyarlı profesyonellik, en iyi araştırma, en sağlam robot, en yaratıcı sunum, en özgün robot tasarım, en gönüllü gönüllü ödülleriyle değerlendirmede, bütün kriterlerde başarı sağlamak durumunda olan takımlar, koçlarının da yönlendirmesiyle projelerini ve robotlarını jüri üyelerinin önünde sunarak ödüllerini aldılar. Türkiye şampiyonu ülkemizi Atlanta’da temsil edecekken, 2.’si ise Tayvan’da yarışma hakkı kazanacak.  Diğer takımlar ise Avrupa Açık Şampiyonası’na(OEC) katılacaklar.

6. First Lego Ligi Türkiye Turnuvası - Feshane
6. First Lego Ligi Türkiye Turnuvası - Feshane

Proje dalında bir çok farklı ulaşım sorununa çözüm proje yer aldı. Teknik ekip jürisinde olduğum için bizzat dinleyemediğim, ancak proje jürisinin karar aşamasında bulunduğum için kulak misafiri olduğum projelere bakılırsa, rüzgar panelleri, manyetik alan sensörlü ulaşım araçları gibi bir çok projeyi çocukların ağzından bütçesinden, kullanılacak teknolojiye, referandum sonuçlarından, maket tasarımlarına kadar dinlemek oldukça keyifli ve umut verici olmalı.

6. First Lego Ligi Türkiye Turnuvası - Feshane

Başta böyle bir yarışmaya katılmak konusunda çocuklarına destek veren ailelere, okul yönetimlerine, iş ortaklarına, Koç Holding’e , organizasyonda gönüllü görev yapan Mimar Sinan üniversitesi öğrencilerine ve de Türkiye’de bilim ve teknolojiyi sevdirmek, çocuklarla birlikte gençler için de projeler düşünen, emek harcayan, özel hayatındaki zamanı buna göre kurgulayan ve fedakarlık yapan evvelden beri tanıdığım Hakan Habip ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum.

6. First Lego Ligi Türkiye Turnuvası - Feshane

Unutmadan, söylemek istediğim iki önemli konu var:

– Birincisi, FLL Avrupa Açık Şampiyonu’nun bu seneki ev sahipliği Türkiye’de ve 21-24 Nisan’da gerçekleşecek. Bu organizasyona tercüman, jüri, basın desteği anlamında katkıda bulunabilirsiniz.
– İkincisi, kazanan takımlar, uluslararası yarışmalara katılmak için sponsor bulmak zorundalar. Hepsinin birbirinden zeki, ışıl ışıl olduğu bu çocuklara sponsor bulmak konusunda yardımcı olabilirsiniz. İlgilenirseniz, SmartKids’le iletişime geçebilirsiniz, size yardımcı olacaklardır. (www.smartkids.com.tr) (0 212 351 22 30)

Ayrıca organizasyon adresi için: http://www.fllturkiye.org

Yurtdışından zorlu ve başarılı örnekler için ise aşağıdaki iki video size fikir verebilir:



If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Kapat