May 232009
 

Hürriyet Benim Sayfam

Hürriyet.com.tr, milyonlarca okuruna sunduğu “Yazar Cafe” ve “Bumerang” hizmetlerinden sonra şimdi de haber okuyan bu büyük kitleyi tek bir çatı altında toplayacak “Benim Sayfam” adlı yeni bir sosyal ağ’ı hizmete açtı. Arkadaşlarınızla mesajlaşabileceğiniz, yayınlanan haber konularına sizinle aynı fikirde olan veya olmayan  yorum yapanlarla iletişim halinde olacağınız, düşüncelerinizi aktarabileceğiniz, grup kurabileceğiniz bu sosyal ağ ile Hürriyet, internetin haberin ve düşüncenin özgürlüğünü temsil eden bir yer olduğunun okurlarıyla interaktif bir platform sayesinde oluşacağının farkındalığıyla hareket ettiğini gösteriyor ve bu ışığı takip ederek internete yatırım yapmaya devam ediyor.

Benim Sayfam‘da aynı zamanda favori yazarlarınızı takip edebilir, hurriyet.com.tr içerisinde okuduğunuz haberleri burada arşivleyebilir, etkinliklerinizi paylaşabilirsiniz. Ayrıca site içerisinde Hürriyet İnternet Grubu çatısı altında barınan hurriyetoto.com ile Otmobil, hurriyetemlak.com ile Emlak, yenibiris.com ile ise iş ilanlarını takip edebilirsiniz. Açılışı itibariyle bu kadar başarılı özellikleri eklemesinin dışında kendisine ait ve diğer Web 2.0. uygulamalarıyla ilerleyen zamanda entegre olmasıyla Benim Sayfam’ın Türkiye içerisinde başarılı sosyal ağ portallarının üst sıralarında yer alacağı söylenebilir.

benimsayfam4

benimsayfam2benimsayfam5benimsayfam6

May 022009
 

windows_live_socialHalen 500 milyon kullanıcısına sahip Windows Live’da yenilikler bitmiyor. Şimdide 20 yeni sosyal ağ sitesindeki etkinliklerinizi Windows Live sayfanızda görüntüleyebilecek, Arkadaş Listesinizi bu ağlardaki arkadaşlarla senkronize edebilecek ve sitedeki hareketlerinizi bu sosyal networklerde paylaştırabileceksiniz. Bu sosyal ağ siteleri nedir derseniz: MSN (Microsoft Network), Arto (Danimarka), Bilddagboken.se (İsveç), Dada (İtalya), Dailymotion (Fransa), Digg (A.B.D), Facebook (A.B.D ), Fotolog (Fransa), Hevre (İtalya), Hyves (Hollanda), Last.fm (İngiltere), Live Journal (Rusya), MClub (Çin), Metroflog (Arjantin), Overblog (Fransa), SmugMug (A.B.D), TypePad (A.B.D), Yandex (Rusya), zoo.gr (Yunanistan), MySpace (A.B.D)

Tüm bunların dışında Flickr,Photobucket,Wordpress,Twitter,Flixter,Stumble Upon siteleriyle de paylaşımlarınız entegre olabiliyor. Microsoft marka değerini nerede arttıracağının trende uygun cevabını bulmuş olsa da, yine de aklımıza bu kadar kişisel bilginin mükerrer bir şekilde her bir sosyal ağda karşımıza çıktığının farkında olan bir marka bizi bu marka ve bilgi kirliliğinden koruyacak yeni bir trendi yaratacağına eminim.

windows_live_web_activities

May 022009
 

jiroskop

Jiroskobun ya da daha doğru tabirle cayroskop dendiğinde eksen çevresinde hızla dönen bir teker ile bu tekerin yerleştirdiği ve dönme eksenenin doğrultusunun kolaylıkla değişmesine olanak sağlayan bir çerçeveden oluşan bir aleti gözümüzde canlandırabilirsiniz. Jiroskobun içindeki tekerin dönme ekseni doğrultusunun aynı kalmasını sağlar; bu özellikten bir çok önemli uygulama alanında yararlanılıyor. Bir çok aşamalardan sonra çıkarılan 4 ve 3 boyutlu denklemleri de mevcut. Bu konuda jiroskobun büyülü dengesini izlemek için ise aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:
 

Jiroskop gemi ve uçaklardaki pusula ve otopilot gibi çeşitli aygıtlarda, torpillerin dümen mekanizmalarında , büyük gemilerin yalpa giderici donanımlarında ve eylemsizlikle güdüm sistemlerinde kullanılıyor. Yani bir çok mekanik alette mevcut ve çok önemli bir sistem. Hatırlarsanız bir ara Hubble Uzay Teleskopu arızalanmıştı. İşte o sırada jiroskobunda yer problemi vardı ve bozulmuştu; tamiri de bayağı uzun sürmüştü. Uzayın dengesi ve Dünyanın seyri jiroskop bu kadar önemli. Eğlence sektöründe de oldukça önemli yeri var. NASA’nın çocuklar ve büyükler için hazırladığı aynı zamanda ülkemizde İTÜ ve Tübitak’ta da yer alan Uzay programlarında jiroskop mutlaka kullanılmaktadır.

gyroscope Continue reading »