“İyi bir grafik, bizi asla görmeyi beklemediğimizi görmeye zorlar”
/ John Tukey
Türkiye’deki ve Dünya’daki haber sitelerinin Twitter’da takipçi sayısı arttıkça , o haber sitesinin kullanıcılar tarafından paylaşım sayısı artıp artmadığı merak konusudur. Sitelerin yüksek takipçi sayısına ulaşma isteği, pazarlama bütçeleri itibariyle yeni ve sadık kullanıcılara hedefli olurken, içinde reklam, takipçi satın alma, fake takipçilere sahip olma gibi faktörlerler haricinde sunduğu içerik kalitesi de belirleyici olmaktadır. Bu araştırma Alexa ve Comscore’a göre en çok ziyaretçisi olan yurtiçinden 60, yurtdışından 53 haber sitesinin toplam 113 sitenin, bir etkileşim faktörü olarak kabul edilen kullanıcı tarafından tweetlerinde yer verilen o siteye ait link sayısı ile Twitter hesabındaki takipçi sayısı arasındaki ilişkinin araştırılması hedeflenmiştir.
Veri seti , 113 haber sitesi Twitter API kullanan MedyaTrendleri.com APP kullanıcılarak elde edilmiş ve yurtiçinden 60 sitenin, 21 Kasım 2015’ten geriye doğru 30 günlük periyotta toplam 3.342.710 link paylaşımı,
yurtdışından 53 sitenin iste yine 21 Kasım 2015’ten geriye doğru 30 günlük periyotta 35.557.027 link paylaşımlarının(Twitter Link Share) sitelere göre kırılımı alınarak elde edilmiştir. Her bir sitenin ana hesaplarındaki Takipçi(Followers) sayıları alınarak aralarındaki ilişki yurtiçi ve yurtdışı olarak aşağıdaki şekilde ayrıştırılmıştır.
Yurtdışı Haber Siteleri
Yurtdışndan 53 haber sitesine baktığımızda , en yüksek follower sayıları sahibi olan siteler olan BBC, New York Times ve CNN’in aynı zamanda en çok linki paylaşılan siteler olduğunu gözükmektedir. Serpme diyagramına döktüğümüzde aşağıdaki grafik ortaya çıkmaktadır.
Yurtdışı haber sitelerini serpme(scatter plot) grafiğine döktüğümüzde followers sayısı ile link paylaşım sayıları arasında yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki ve pozitif bir korelasyon vardır diyebiliriz.
Türkiye’den Haber Siteleri
Türkiye’deki 60 haber sitesine baktığımızda, Yurtdışında gördüğüm anlamlı ilişkinin ve korealasyonun geçerli olmadığını görüyoruz. Örneğin NTV ve NTVSpor.net twitter adreslerinin en fazla followere sahip olmalarına rağmen, linklerinin paylaşımlarına baktığımızda ortalamanın altında olduğunu görüyoruz. Keza Habertürk, Milliyet ve CNNTürk’te hem fazla trafiğe sahip sitelerden olarak hem de takipçi sayıları itibariyle yüksek rakamlara sahip olsa da, linklerinin twitter’da paylaşıma sayıları itibariyle ilk 10 içerisinde yer almamaktadırlar. Buna karşın, Zaman, Cumhuriyet ve Sözcü twitter hesaplarında ise en çok linkleri paylaşılan haber siteleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
N=60 için Türkiye’deki haber sitelerinde follower sayısı arttıkça paylaşılan link sayısı artar hipotezini kuramayız. Ne aralarında pozitif bir korelasyon mevcut ne de bir anlamlılık düzeyi gözlemlenmektedir.
Sonuç:
Türkiye’deki haber sitelerinin yurtdışından farklı olduğu bir küme özelliği göstermektedir. Follower sayılarınızın artması, buna arttırmak için yatırım yapmanız size linklerinizin paylaşılacağı anlamına gelmeyeceği açıkça gözükmektedir. Bunun mevcut siyasi konjektür ile çözümlenmesi gereken ve de muhalif/iktidar yanlısı olarak bir ayrıştırma veya kutupsallaştırmanın etkisini de dikkate alarak, insanların takip etme davranışı ile o sitenin haberlerini paylaşmaya iten bir faktör olmadığıdır. Buna neden olarak sahte takipçiler, haber sitesinin siyasi duruşu, haber kalitesi ve sunum biçimi gibi faktörlerin bu tutarlılık arzetmeyen durumu etkileme ihtimalleri de dikkate alınmalıdır.. Ancak yurtdışı haber sitelerinde reddit gibi outliner(aykırı değer) özelliği taşıyan bir kaç site haricinde ne kadar yüksek takipçiniz varsa o kadar çok link paylaşım sayısı beklenebilir. Diğer yandan Twitter özeliğinde yapılan bu araştırma, diğer sosyal medya sitelerinde aynı sonuçları çıkarmak anlamına gelmemelidir. Kaldı ki Comscore/Gemius araştırma şirketlerinin gerçek kullanıcı sayısı sıralamaları, sosyal medyadan aldığı trafik veya diğer sosyal medyalardan -örneğin facebook için- bu araştırmayla aynı sonuca vardırmamalıdır.
Veri Modelleme / Temizleme / Analiz: Reha Başoğul
Veri Sağlayıcı: Erhan Akova / MedyaTrendleri.com